Kenniscentrum
Verkrijgbaar in de (online) boekhandel
Binnen de School voor Zijnsoriëntatie houdt een lerarengroep zich onder leiding van Hans Knibbe al jarenlang bezig met nondualiteit. De groep is begonnen met het grondig bestuderen van de Schatkist en de visie die daarin is verwoord zich eigen te maken. Tegenwoordig leggen de leraren in die groep zich toe om delen van de tekst te leren presenteren om hun studenten daarmee te introduceren in hun verlichte aard.
Tijdens een drieweekse retraite in 2020 selecteerde Hans Knibbe uit ieder hoofdstuk van de Schatkist enkele fragmenten. Per dag bracht hij deze in en lichtte hij de passages toe ter inspiratie voor de deelnemers. Met deze ervaringen als basis heeft hij een companion volume geschreven dat de lezer helpt om de visie en terminologie in de ‘schatkist van schriftelijke overdracht’ te begrijpen. Hans Knibbe slaagt er daarbij in om Longchenpa’s teksten voor de hedendaagse lezer tot leven te wekken.
Dit boek, Parels uit de schatkist van Longchenpa, wordt uitgegeven door Asoka en is verkrijgbaar in de (online) boekhandel.
“In 2020 heb ik met gevorderde studenten een drieweekse retraite gegeven op basis van Een Schatkist van Overdracht door Geschriften. De studenten waren al vertrouwd met Dzogchen en de teksten van Longchenpa, maar het was nieuw om zo hoofdstuk voor hoofdstuk parels uit de schatkist te vissen en in het licht te zetten, Dat bleek heel inspirerend en verdiepend te zijn.
Iedere ochtend besprak ik een aantal fragmenten uit een hoofdstuk en beantwoordde ik vragen van studenten. Het thema van het hoofdstuk inspireerde de dag, de onderzoeksvragen en de meditaties. In de drie weken ben ik zo tot en met hoofdstuk 9 gevorderd. Hoofdstuk 10 heb ik behandeld in een retraite in 2021. Mijn reflectie op de hoofdstukken 11 tot en 13 heb ik achter de schrijftafel gecomponeerd volgens dezelfde procedure: enkele fragmenten uitlichten en deze vervolgens, soms woord voor woord, toelichten.”
“Ik ben zo dicht mogelijk bij de Dzogchen-terminologie en -visie gebleven en heb vermeden dit te mengen met de inzichten en terminologie vanuit Zijnsoriëntatie. Ik wil vooral Longchenpa’s visie zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen.
Longchenpa heeft zijn meesterwerk geschreven in de veertiende eeuw, het woordgebruik is dus niet modern. Bovendien wemelt het van de boeddhistische termen, die voor een niet-ingewijde ondoorgrondelijk zijn. Daarbij komt nog dat Dzogchen zijn eigen terminologie heeft, en dat in sommige van die specifieke termen de hele leer tot uitdrukking komt. Termen als ‘oorspronkelijke zuiverheid, ‘spontane presentie’, ‘in zichzelf laten rusten’, ‘onverstoorbaar rusten’ en ‘spontane meditatieve stabiliteit’ zijn zo diep en betekenisrijk, dat één zo’n woord je kan introduceren in de aard van je geest.
Dit diepe verstaan van de betekenis is er niet ineens, zoiets vraagt studie, contemplatie, en ervaring met ‘rusten als gewaarzijn’. Ik voel me nog steeds een beginner op het pad van Dzogchen, maar durf wel te beweren dat ik contact heb met de geest van Dzogchen en deze weet over te brengen. En zo geloof ik ook dat dit boek, met zijn uitleg van basistermen, verheldering van misverstanden en aanstekelijke uitwisselingen een grote hulp kan zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in Dzogchen.”
Stichting Zijnsoriëntatie
Doelenstraat 42
3512 XJ Utrecht
T. 030-23 16 513
E. info@zijnsorientatie.nl
Contact opnemen
U kunt uw vragen bij voorkeur per mail aan het bestuur stellen via: stichting@zijnsorientatie.nl
Copyright © 2024 Stichting Zijnsoriëntatie | Privacybeleid
Stichting Zijnsoriëntatie
Doelenstraat 42
3512 XJ Utrecht
T. 030-23 16 513
E. info@zijnsorientatie.nl
Contact opnemen
U kunt uw vragen bij voorkeur per mail aan het bestuur stellen via: stichting@zijnsorientatie.nl
Copyright © 2023 Stichting Zijnsoriëntatie | Privacybeleid