Kenniscentrum

Onderzoek

Onderzoek

Gedurende enkele jaren leefde er een onderzoeksverlangen door Zijnsoriëntatie, een behoefte aan reflectie en effectonderzoek. We wilden inzicht krijgen in de werkzaamheid van de gebruikte methodieken en in het behalen van de doelen. Wint het leven van studenten aan kwaliteit? Voelen zij zich gelukkiger? Bovendien zou onderzoek het Zijnsgeoriënteerde aanbod transparanter en toegankelijker kunnen maken voor buitenstaanders.

Vanuit deze behoefte is jarenlang geïnvesteerd in het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Zijnsoriëntatie. De onderzoekers Paula van Lammeren en Dorea Ketelaars hebben dit onderzoek van begin tot eind vormgegeven en gerealiseerd. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Stichting Zijnsoriëntatie.

Na uitgebreid voorwerk is in het voorjaar van 2011 een vragenlijst voorgelegd aan alle studenten van de school voor Zijnsoriëntatie: van eerstejaars tot en met zeer gevorderde studenten. Zevenenvijftig procent van deze groep heeft de lijst volledig ingevuld. Paula van Lammeren en Dorea Ketelaars (beiden voorheen werkzaam als onderzoekers bij het Trimbos-instituut) hebben de data geanalyseerd. Dit gebeurde in samenwerking met een onafhankelijke instantie (Nijenrode Business Universiteit), zodat de resultaten zo objectief mogelijk zijn. Na de eerste analyses zijn in het voorjaar van 2012 de eerste resultaten gepubliceerd. In 2013 is de definitieve versie van het onderzoeksrapport vrijgegeven.

Onderzoeksrapportage

De definitieve onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het document: ‘Laat Zijnsoriëntatie zich meten? De resultaten’. Deze rapportage is opgesteld door de onderzoekers Paula van Lammeren en Dorea Ketelaars.

Onderzoekers

Paula van Lammeren (drs.) is psycholoog en Zijnsgeoriënteerd begeleider. Tot medio 2013 was zij  als staflid en als Zijnsgeoriënteerd trainer/begeleider jarenlang verbonden aan de school voor Zijnsoriëntatie. In de jaren negentig werkte zij als wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-Instituut in Utrecht. Zij verrichtte effectstudies op het gebied van de preventieve geestelijke gezondheid.

Dorea Ketelaars (drs.) heeft Algemene Sociale Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Zij werkte in de jaren negentig als wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut en bij Wageningen Universiteit and Research Center. In 2005 starte zij een praktijk voor Zijnsoriëntatie in Hilversum naast haar  parttime werk binnen een preventie-afdeling van GGZ-centraal.

Publicaties onderzoek

Het is de wens van de stichting en de onderzoeksgroep om de resultaten van het Effectonderzoek Zijnsoriëntatie te publiceren in verschillende media. Via deze pagina houden wij u op de hoogte van de verschenen publicaties rondom het onderzoek.

Verschenen publicaties

De eerste resultaten (deel 3)
Door: Paula van Lammeren
Verschenen in: de Cirkel, nummer 45, december 2012
Download pdf

Laat Zijnsoriëntatie zich meten? (deel 2)
Door: Paula van Lammeren
Verschenen in: de Cirkel, nummer 44, mei 2012
Download pdf

Laat Zijnsoriëntatie zich meten? (deel 1)
Door: Paula van Lammeren
Verschenen in: de Cirkel, nummer 42, juni 2011
Download pdf

Onderzoeksrapport

Laat Zijnsoriëntatie zich meten? De resultaten
Door: Paula van Lammeren en Dorea Ketelaars
Download pdf 

Onderzoeksresultaten

De eerste onderzoeksresultaten van het Effectonderzoek Zijnsoriëntatie zijn in mei 2012 gepresenteerd door Paula van Lammeren en Dorea Ketelaars.

De resultaten zijn bijzonder interessant en geven antwoord op de vragen:

  • Laat Zijnsoriëntatie zich meten?
  • Verandert de kwaliteit van leven bij studenten die het Zijnsgeoriënteerde pad lopen zich in positieve zin?
  • En, wat draagt daaraan bij en wat werkt belemmerend?

Een greep uit de eerste resultaten

  • Al na één jaar beoordelen studenten hun leven als beter dan voor ze met Zijnsoriëntatie begonnen. Ze zijn meer tevreden over hun leven. Deze toename zet zich door de jaren voort: hoe gevorderder je bent, hoe groter je tevredenheid is over je leven. Het merendeel van de studenten geeft aan dat Zijnsoriëntatie hier een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. Zoals een studente zei: “Dit is het beste dat me overkomen is”.
  • Naarmate studenten langer met Zijnsoriëntatie bezig zijn, voelen ze zich beter, vrijer en gelukkiger. Ze voelen zich minder eenzaam en meer verbonden met anderen. Ze zijn zich meer bewust van negatieve gevoelens, maar hebben er tegelijkertijd minder last van. Deze gevoelens zijn steeds minder bepalend voor hun levensgeluk.
  • Ze ervaren hun leven als zinvoller en hebben meer zelfvertrouwen. Ze ervaren een basaal gevoel van goedheid in zichzelf. De rijkdom en heelheid van wie ze ten diepste zijn wordt voelbaar en meer en meer de grondtoon van hun leven.

Deze resultaten bevestigen wat wij bij veel studenten zien en wat zij ons vertellen.

Meer lezen? Bekijk dan de publicaties over dit onderzoek óf download het complete onderzoeksrapport.

“Wanneer je niet langer op de inhoud van je waarnemingen let, maar op het waarnemend vermogen zelf, raak je een bestaansdimensie in jezelf, die vrij is van je overlevingsgerichtheid.”
- Hans Knibbe